Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Tiedote

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama alkuperätieto ei johda kuluttajia harhaan. Elintarvikkeiden alkuperän ilmoittamista säädellään tarkasti laissa, mutta sen tulkinta on haastavaa. Lainsäädäntöä ja ohjeistusta tulisikin selkiyttää ja yhdenmukaistaa, jotta alkuperän merkitseminen olisi mahdollisimman yksiselitteistä.

Valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät takaa sitä, että ruokatuote on raaka-aineeltaan edes pääosin suomalainen. Lisäksi pakkauksista voi löytyä erilaisia merkkejä ja merkintöjä, joiden taustalla ei aina ole kriteeristöä ja niiden toteutumisen valvontaa.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo raaka-aineen ja työn kotimaisuudesta

Kotimaisesta alkuperästä kertova Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen suomalaisten elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Merkin käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry, joka myös valvoo merkin käytön oikeellisuutta säännöllisin tarkastuksin.

– Merkin käyttäjät auditoidaan säännöllisesti reseptiikan, hankinnan, raaka-aineiden varastoinnin, tuotannon ja pakkaamisen osalta. Hyvää Suomesta -merkki täyttää tänä vuonna 30 vuotta, eli merkki on koko ruokaketjun pitkällisen yhteistyön tulos, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten kirjo kattaa suomalaisen ruokatuotannon laidasta laitaan. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 350. Pienimmät valmistajat ovat mikroyrityksiä, joissa valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista. Suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja vientiin. Osa yrityksistä valmistaa vain Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita, kun taas osalla merkittyjen tuotteiden osuus tuotannosta vaihtelee suuresti.

 

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 5118909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

 

 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

Siirry takaisin sivun alkuun