Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Tiedote

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama alkuperätieto ei johda kuluttajia harhaan. Elintarvikkeiden alkuperän ilmoittamista säädellään tarkasti laissa, mutta sen tulkinta on haastavaa. Lainsäädäntöä ja ohjeistusta tulisikin selkiyttää ja yhdenmukaistaa, jotta alkuperän merkitseminen olisi mahdollisimman yksiselitteistä.

Valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät takaa sitä, että ruokatuote on raaka-aineeltaan edes pääosin suomalainen. Lisäksi pakkauksista voi löytyä erilaisia merkkejä ja merkintöjä, joiden taustalla ei aina ole kriteeristöä ja niiden toteutumisen valvontaa.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo raaka-aineen ja työn kotimaisuudesta

Kotimaisesta alkuperästä kertova Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen suomalaisten elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Merkin käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry, joka myös valvoo merkin käytön oikeellisuutta säännöllisin tarkastuksin.

– Merkin käyttäjät auditoidaan säännöllisesti reseptiikan, hankinnan, raaka-aineiden varastoinnin, tuotannon ja pakkaamisen osalta. Hyvää Suomesta -merkki täyttää tänä vuonna 30 vuotta, eli merkki on koko ruokaketjun pitkällisen yhteistyön tulos, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten kirjo kattaa suomalaisen ruokatuotannon laidasta laitaan. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 350. Pienimmät valmistajat ovat mikroyrityksiä, joissa valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista. Suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja vientiin. Osa yrityksistä valmistaa vain Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita, kun taas osalla merkittyjen tuotteiden osuus tuotannosta vaihtelee suuresti.

 

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 5118909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

 

 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

Siirry takaisin sivun alkuun