Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Tiedote

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama alkuperätieto ei johda kuluttajia harhaan. Elintarvikkeiden alkuperän ilmoittamista säädellään tarkasti laissa, mutta sen tulkinta on haastavaa. Lainsäädäntöä ja ohjeistusta tulisikin selkiyttää ja yhdenmukaistaa, jotta alkuperän merkitseminen olisi mahdollisimman yksiselitteistä.

Valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät takaa sitä, että ruokatuote on raaka-aineeltaan edes pääosin suomalainen. Lisäksi pakkauksista voi löytyä erilaisia merkkejä ja merkintöjä, joiden taustalla ei aina ole kriteeristöä ja niiden toteutumisen valvontaa.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo raaka-aineen ja työn kotimaisuudesta

Kotimaisesta alkuperästä kertova Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen suomalaisten elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Merkin käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry, joka myös valvoo merkin käytön oikeellisuutta säännöllisin tarkastuksin.

– Merkin käyttäjät auditoidaan säännöllisesti reseptiikan, hankinnan, raaka-aineiden varastoinnin, tuotannon ja pakkaamisen osalta. Hyvää Suomesta -merkki täyttää tänä vuonna 30 vuotta, eli merkki on koko ruokaketjun pitkällisen yhteistyön tulos, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten kirjo kattaa suomalaisen ruokatuotannon laidasta laitaan. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 350. Pienimmät valmistajat ovat mikroyrityksiä, joissa valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista. Suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja vientiin. Osa yrityksistä valmistaa vain Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita, kun taas osalla merkittyjen tuotteiden osuus tuotannosta vaihtelee suuresti.

 

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 5118909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

 

 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

Siirry takaisin sivun alkuun