Maito maistuu suomalaisille, kertoo tuore Maidon käyttötutkimus

Tiedote

Maidon käyttötutkimus 2021 kertoo, että maku on yksi suomalaisten tärkeimmistä syistä käyttää maitoa. Kesäkuun ensimmäisenä vietetään perinteistä maailman maitopäivää ympäri maailmaa.

Valtaosa suomalaisista ilmoittaa käyttävänsä maitoa: 91 prosenttia käyttää maitoa edes joskus ja heistä 55 prosenttia päivittäin tai lähes päivittäin. Maidon käyttö on säännöllisintä lapsiperheissä. 75 prosenttia ei ole muuttanut käyttökertojensa määrää ja kyselyyn vastanneista yhtä moni kuin aikaisemmin ilmoittaa, ettei ole vähentänyt tai lopettanut maidon käyttökertoja. Tiedot selviävät Maidon käyttötutkimuksesta 2021. Nestemäisten maitotuotteiden valmistus onkin Luonnonvarakeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan pysynyt Suomessa samalla tasolla korona-aikana tammi-huhtikuu 2021 kuin vuotta aikaisemmin.

Kysyttäessä toukokuun 2021 alussa noin tuhannelta 18-74 vuotiaalta suomalaiselta yli puolet ilmoittaa pitävänsä maidosta erittäin tai melko paljon. Kyselyn mukaan yksi tärkeimmistä syistä käyttää maitoa on maidon hyvä maku! Muita maidon käytön syitä ovat: Maito on terveellistä, siitä saa kalsiumia sekä halu suosia suomalaisia elintarvikkeita.

Myös jogurtti ja rahka ovat kyselyn mukaan pidettyjä tuotteita. Jogurtista pitää yli 70 prosenttia vastaajista erittäin tai melko paljon, rahkasta hiukan yli puolet. Lisäksi viilistä ilmoittaa pitävänsä 45 prosenttia.

Kansainvälistä maitopäivää 1.6. juhlistaa liki 30 prosenttia vastaajista kertomalla maidon käytön perusteeksi ”Maito kuuluu suomalaiseen perusruokavalioon”.

Lisätietoa:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

#WorldMilkDay #maitopäivä  

Lähteet:
Maidon käyttötutkimus 2021 Kantar TNS Agri:n toteuttama internetavusteinen kysely vastaajina 1044 suomalaista, ikä 18-74-vuotta. Väestöä edustava painotus alueittain, talouden koon, sosioekonomisen aseman sekä iän mukaan. Luonnonvarakeskus, Maito- ja maitotuotetilasto 5/2021.
Kuva: Soili Jussila, Vastavalo

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun