Maito maistuu suomalaisille, kertoo tuore Maidon käyttötutkimus

Tiedote

Maidon käyttötutkimus 2021 kertoo, että maku on yksi suomalaisten tärkeimmistä syistä käyttää maitoa. Kesäkuun ensimmäisenä vietetään perinteistä maailman maitopäivää ympäri maailmaa.

Valtaosa suomalaisista ilmoittaa käyttävänsä maitoa: 91 prosenttia käyttää maitoa edes joskus ja heistä 55 prosenttia päivittäin tai lähes päivittäin. Maidon käyttö on säännöllisintä lapsiperheissä. 75 prosenttia ei ole muuttanut käyttökertojensa määrää ja kyselyyn vastanneista yhtä moni kuin aikaisemmin ilmoittaa, ettei ole vähentänyt tai lopettanut maidon käyttökertoja. Tiedot selviävät Maidon käyttötutkimuksesta 2021. Nestemäisten maitotuotteiden valmistus onkin Luonnonvarakeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan pysynyt Suomessa samalla tasolla korona-aikana tammi-huhtikuu 2021 kuin vuotta aikaisemmin.

Kysyttäessä toukokuun 2021 alussa noin tuhannelta 18-74 vuotiaalta suomalaiselta yli puolet ilmoittaa pitävänsä maidosta erittäin tai melko paljon. Kyselyn mukaan yksi tärkeimmistä syistä käyttää maitoa on maidon hyvä maku! Muita maidon käytön syitä ovat: Maito on terveellistä, siitä saa kalsiumia sekä halu suosia suomalaisia elintarvikkeita.

Myös jogurtti ja rahka ovat kyselyn mukaan pidettyjä tuotteita. Jogurtista pitää yli 70 prosenttia vastaajista erittäin tai melko paljon, rahkasta hiukan yli puolet. Lisäksi viilistä ilmoittaa pitävänsä 45 prosenttia.

Kansainvälistä maitopäivää 1.6. juhlistaa liki 30 prosenttia vastaajista kertomalla maidon käytön perusteeksi ”Maito kuuluu suomalaiseen perusruokavalioon”.

Lisätietoa:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

#WorldMilkDay #maitopäivä  

Lähteet:
Maidon käyttötutkimus 2021 Kantar TNS Agri:n toteuttama internetavusteinen kysely vastaajina 1044 suomalaista, ikä 18-74-vuotta. Väestöä edustava painotus alueittain, talouden koon, sosioekonomisen aseman sekä iän mukaan. Luonnonvarakeskus, Maito- ja maitotuotetilasto 5/2021.
Kuva: Soili Jussila, Vastavalo

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun