Maailman maitopäivänä 1.6. juhlitaan monipuolista maitoa

Tiedote

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoima Maailman maitopäivä 1.6. juhlistaa maidon moninaisia merkityksiä eri puolilla maailmaa. Suomessa maidontuotannolla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitämisessä. Maito on ollut myös pitkästi yli sadan vuoden ajan keskeinen osa ruokakulttuuriamme, ravitsemustamme, elintarviketeollisuuttamme ja elinvoimaista maaseutuamme.

Epävarmoina ja haastavina aikoina huoltovarmuuden merkitys korostuu ja ihmisten mieliin nousee huoli ruoan riittävyydestä mahdollisten kriisien kohdatessa. Vaikeinakin aikoina maitoketju tekee töitä joka päivä, jotta kuluttajat voivat luottaa siihen, että kaupan hyllyt eivät tyhjene. Valitsemalla kaupassa ja ruokapalveluissa kotimaisia maitotuotteita varmistamme, että myös jatkossa voimme nauttia kotimaista maitoa.

Suomalainen maito on laadultaan erinomaista ja maitoketjussa tehdään jatkuvaa tutkimusta ja vastuullisuustekoja esimerkiksi maidon korkean laadun ylläpitämiseksi, nurmen hiilensidonnan tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi.

Valtaosa suomalaisista käyttää maitoa

Maito on meille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Maidonkäyttömme on muuttanut muotoaan, emmekä enää juo yhtä paljon maitoa kuin jokin aika sitten. Lähes 90% suomalaisista käyttää kuitenkin maitoa jossain muodossa, ilmenee Kantar TNS Agrin toteuttamassa Maidon käyttötutkimuksessa*. Maitoa kulutetaan yhä enemmän juustoina, jogurtteina, viileinä, rahkoina ja muina maitotuotteina.

Tärkeimmät syyt maitotuotteiden käytölle ovat tottumus, kalsiumin saanti ja hyvä maku. Lähes 70% vastaajista pitää maitoa terveellisenä.

Maailman maitopäivän kampanja on ideoitu yhteistyössä maitoalan eri toimijoiden kanssa, ja maitopäivää vietetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #MaitoYhdistää #MaailmanMaitopäivä ja #WorldMilkDay Myös kuluttajien toivotaan osallistuvan päivään jakamalla omia maitoaiheisia postauksiaan.

Lisätietoja:

Juha Murto-Koivisto, ohjausryhmän puheenjohtaja, Maitotieto, 044 5816 202

Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys, 050 5118909

https://worldmilkday.org/

*Lähde: Kantar TNS Agri, Maidon käyttötutkimus 2022

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun