Kohti Suomalaisen ruoan päivää: Kotitaloudet aikovat lisätä kotimaisen ruoan käyttöä

Tiedote

Noin 36 prosenttia suomalaisista on ilmoittanut lisänneensä suomalaisen ruoan ostamista tämän vuoden aikana, kertoo tuore Kantar TNS Agrin kyselytutkimus. Lisäksi kaikkiaan 63 prosenttia tutkimukseen vastanneista ilmoittaa lisäävänsä kotimaisen ruoan ostamista lähitulevaisuudessa.

Vastaava tutkimus tehtiin vuosi sitten, jolloin moni vielä muisti esimerkiksi koronapandemian alun elintarvikehamstraukset.

─ Suomalaiset ovat voineet luottaa, että kotimainen elintarviketuotanto pystyy toimimaan myös kriisioloissa. Muun muassa tätä sekä kotimaisen ruoan tuottajia ja tekijöitä juhlistetaan 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä, toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatieto Yhdistyksestä toteaa.

Monta hyvää syytä viettää Suomalaisen ruoan päivää

Tutkimuksen mukaan suomalaista ruokaa halutaan ostaa enemmän, sillä halutaan suosia suomalaista. Lisäksi kotimaisen ruoan ostamisen koetaan olevan suomalaisen työn sekä suomalaisen maatalouden etu.

Myös IRO Researchin tuore tutkimus Suomalaisen ruoan päivän vietosta vahvistaa saman: Suomalaisen ruoan päivää kannattaa suomalaisten mielestä viettää, koska suomalainen ruoka on lähellä tuotettua ja puhdasta. Vastaajat haluavat myös osoittaa kunnioitusta suomalaiselle maaseudulle ja ruoan tuottajille.

─ Me haluamme juhlistaa läpinäkyvää ja turvallista ruokaketjua pellolta pöytään. Myös kansalaiset tuntuvat pitävän Suomalaisen ruoan päivää tärkeänä, sillä 67 prosenttia tuntee päivän vähintäänkin nimeltä, Syväniemi kertoo.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään jo kolmatta kertaa Hyvää Suomesta -merkin kutsumana. Hyvää Suomesta -merkki on ainut ruoan alkuperämerkki, joka takaa, että raaka-aineet ja työ tulevat Suomesta.

#suomalaisenruoanpäivä #hyvääsuomesta

 

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry, puh. +358 505118909

Suomalaisen ruoan päivän tunnuksen ja kuvituskuvia löydät sivulta www.hyvaasuomesta.fi/medialle

 

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. jo kolmatta kertaa. Kutsumme jokaisen viettämään päivää nauttimalla kotimaista ruokaa mieluisassa seurassa. Kuuntele myös Ruokakutsut-podcastsarja osoitteessa hyvaasuomesta.fi/ruokakutsut. Suomalaisen ruoan päivän näkyvyyden vuonna 2021 mahdollistavat Apetit, Atria, Elovena, HKScan, K-ryhmä, Lidl, S-ryhmä, Valio, tuottajajärjestöt MTK ja SLC.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun