Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Yleinen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys. Ehdotuksia viidettä kertaa jaettavan Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen saajaksi voi jättää 31.3. asti.

Tänä vuonna Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella halutaan huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä ruokakasvatustyötä. Ehdota siis toimijaa, joka on työssään vahvistanut koulu- ja päiväkotiruokailun myönteistä mielikuvaa ja lasten ja nuorten osallisuutta ja osallistumista yhteiseen ruokailuun, lisännyt tietoisuutta ruoan alkuperästä sekä luonut ruokailoa ruokailutilanteisiin. 

– Kouluruokailu on historiallinen ja tasa-arvoa lisännyt innovaatio maassamme, mutta viime aikoina sen ympärillä käyty keskustelu on saanut osittain negatiivisia sävyjä. Huoli lasten ja nuorten vähäisestä osallistumisesta kouluruokailuun on todellinen, eivätkä lasten ja nuorten ruokailuun osoitetut resurssit tahdo pysyä kustannusten nousun perässä. Haasteiden ohella olisi tärkeätä huomata myös kaikki se hyvä, jota koulujen ja päiväkotien ruokapalveluissa tehdään. Tahdommekin tänä vuonna nostaa Vuoden ruokakasvattaja –tunnustuksella erityisesti ansiokkaita ruokakasvatustekoja koulu- ja varhaiskasvatusruokailussa, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi

Ruokakasvatuksen tavoitteena on auttaa ymmärtämään ruuan reittiä pellolta pöytään, tutustuttaa erilaisiin ruokailmiöihin ja -kulttuureihin sekä ohjata terveellisiin ja kestäviin ruokavalintoihin. Innostusta aiheisiin herätetään monin eri menetelmin: maistaen, kokeillen, osallistuen ja oivaltaen. Ruokakasvatuksen avulla pyritään herättämään kiinnostus ruokaan ja sen eri ulottuvuuksiin, ja ohjata kohti tietoisia ja kestäviä valintoja. Ruokakasvatus tähtää myös kuluttajuuteen liittyvän vastuun ja mahdollisuuksien ymmärtämiseen sekä ruokailon löytämiseen. 

Ehdota nyt Vuoden ruokakasvattajaa! 

Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Esityksen Vuoden ruokakasvattajaksi voi tehdä sekä yksityinen henkilö että yritys, yhteisö, koulu, muu työyhteisö tai työnantaja. Ruokatieto palkitsee tunnustuksen saajan 500 euron arvoisella huomionosoituksella. Vuoden ruokakasvattaja -ehdotuksen voi jättää alla olevasta linkistä viimeistään 31.3. 

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa tästä! 

Vuoden ruokakasvattaja 2024 -tunnustuksen saajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati ja palkinto jaetaan tänä vuonna Ruoka 2024 –messuilla 19.4. 

Ruokatieto palkitsi Vuoden ruokakasvattajan ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tunnustus on vuosittain jaettava huomionosoitus.  

Lue lisää

LISÄTIETOJA 
Anni-Mari Syväniemi 
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi 
p. +358 50 511 8909 

Hanna Larjavaara 
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi 
p. +358 50 5020531 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun