Juhli kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tiedote

Suomalaisen ruoan päivää juhlitaan keskellä parasta syyssesonkia ja sadonkorjuuaikaa 4.9. Juhlaan kutsutaan mukaan kaikki suomalaiset! Suomalaisen ruoan päivä on iloinen ja maistuva juhla, nimikkopäivä omassa maassa tuotetulle ja valmistetulle ruoalle. Käydään yhdessä pöytään nauttimaan oman maan parhaista antimista.

Tule mukaan viettämään Suomalaisen ruoan päivää itse, edustitpa mitä tahansa ruokaketjun osaa. Vaikka Suomalaisen ruoan päivä on joka päivä, erityisesti sitä vietetään jälleen perjantaina 4.9.2020. Päivän resepti on helppo ja mutkaton sekä sopii jokaiselle: poimitaan kaupan hyllyiltä ruokaa ja juomaa, joissa on sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki. ”Tavoitteena on nostaa suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä lisätä kuluttajien tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä”, kertoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Turvallisuus ja laatu maailman huippua

Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Suomalaiseen ruokaan liittyy tuttuutta ja turvallisuutta, puhtautta ja terveellisyyttä, vastuullisuutta ja luontoa, perinteitä ja ajassa elämistä. Ruokamme perustuu pohjoisen luonnolle, lähtökohtana ovat puhdas maaperä, ilma ja vedet. Ruoan tekijöitä ja ruokailijoita yhdistävät yhteinen arvomaailma ja kulttuuri sekä osaaminen. ”Maamme ruoan turvallisuus ja laatu ovat maailman huippua ja tuotantoketjut jäljitettäviä. Tarjonta onmonipuolista, maittavaa ja terveellistä. Suomalainen ruokavalinta on vastuullinen teko, katsoopa sitä ruoan
laadun, työllisyyden, eettisyyden tai ruokakulttuurin näkökulmasta”, Anni-Mari Syväniemi sanoo.

Ruokatieto tarjoaa Hyvää Suomesta

Suomalaisen ruoan päivä on Ruokatieto Yhdistys ry:n lanseeraama. Ruokatiedon tehtävänä on tukea suomalaisen ruokaketjun menestystä tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Ruokatieto kokoaa Suomalaisen ruoan tekijät yhteiseen pöytään. Ruokatiedon 340 jäsentä edustavat koko ruokaketjua pellolta pöytään. Edustettuna ovat niin tuottajat ja valmistajat pk-yrityksistä teollisuuteen kuin tukku- ja vähittäiskauppakin. Ruokatieto tarjoaa alan käyttöön sinivalkoisen Hyvää Suomesta -alkuperämerkin. Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruokaketjun yhteistyön tunnus. Merkki kertoo, että elintarvikkeen raaka-aineet ja työ tulevat omasta maasta, tekijät tunnetaan ja tuotantoketju tiedetään.  Hyvää Suomesta on yksi arvostetuimmista suomalaisista brändeistä. Merkin kriteerit ovat erittäin tiukat, merkkiä käyttäviä yrityksiä valvotaan tarkastuksin ja jatkuvalla tuoteseurannalla. Merkkiä käyttävät niin isot kuin pienet yritykset. Kaupoissa on tarjolla yli 12 000 erilaista Hyvää Suomesta – merkittyä tuotetta. Tuoteperhe kasvaa ja elää ajassa, uusia tuotteita syntyy koko ajan.

Ruokaketju työllistää ja toimii poikkeusoloissakin

Paikallinen toimiva ruokajärjestelmä on tärkeä kaikille kansakunnille. Tietty omavaraisuuden taso on välttämätön ja huoltovarmuuden on toimittava kriisiaikoinakin. Koronakevään 2020 aikana ei Suomessa syntynyt suuria ongelmia elintarvikkeiden saatavuudessa. Huoltovarmuus kertoo, miten valtio kykenee varmistamaan yhteiskunnan välttämättömät toiminnot kuten ruokahuollon. Suomalaisen ruoan suosiminen varmistaa huoltovarmuutta: pellot pysyvät viljeltyinä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä. Hyvää Suomesta  merkitty elintarvike on aina valmistettu ja pakattu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Suomi on omavarainen maidon, munien, lihan ja viljan suhteen, eli niitä tuotetaan suurin piirtein kulutusta vastaavasti. Ruoan raaka-aineita on Suomessa varastossa noin puolen vuoden tarpeisiin. Varastot kiertävät osana normaalitaloutta. Maatalouden osuus kriisitilanteissa on keskeinen, ja osa Suomen maanviljelijöistä on saanut koulutuksen ruokahuollon turvaamiseen poikkeusoloissa. Ruoan alkuperä kiinnostaa kuluttajia myös ruokapalveluissa Ravintoloiden ja ruokakauppojen valittavana on suomalaisia ruokia moneen makuun. Hyvää Suomesta – merkittyjä tuotteita, jotka on erityisesti ammattikeittiöihin suunnattu, on noin 3000 kpl. Hyvää Suomesta on enemmän kuin merkki pakkauksessa: se on tae järjestelmästä, jossa varmistetaan kriteerien täyttyminen eli se, että voit nauttia maamme puhtaista raaka-aineista ja ainutlaatuisesta osaamista jokaisella puraisulla. Jos aterian ainesosana käytetyn lihan pakkauksessa on suomalaisesta alkuperästä kertova vapaaehtoinen Hyvää Suomesta -merkki, voi lihan alkuperän tarjoilupaikassa kertoa Hyvää Suomesta -merkillä. Lue lisää:https://www.hyvaasuomesta.fi/yrityksille/tietoa-ammattikeittioille sekä laajemminkin taustaa Hyvää Suomesta -merkistä ammattikeittiöissä: https://www.esitteemme.fi/hyvaa_suomesta/WebView/

Ruoka pyörittää kansantaloutta

Maatalous, elintarviketeollisuus, tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät ja tuovat verotuloja. Ruokarahat pyörittävät kotimaan taloutta, kun valitsee suomalaisia elintarvikkeita. Ruoka on kansantaloudellisesti merkittävä Suomessa. Ruoka-alalla toimii 13 % työllisistä, siellä syntyy 9 % arvonlisästä, 10 % veroista ja 5 % investoinneista. Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa lähes 340 000 ihmistä. Ruoka-ala tuottaa kansantaloudelle arvonlisäystä runsaat 15 miljardia euroa vuosittain. Veroja ja veroluonteisia maksuja alalta kertyy yhdeksän miljardia euroa vuodessa. Vuonna 2018 Suomesta vietiin elintarvikkeita 1,2 miljardin euron arvosta tuonnin ollessa 5,2 miljardia. Alijäämä on perinteisesti johtunut siitä, että meille tuodaan ulkoa paljon hedelmiä, vihanneksia, raakakahvia, alkoholia ja tupakkaa. Viime vuosina Suomen elintarviketuotanto on kuitenkin joutunut kilpailemaan tuontituotteiden kanssa myös niissä tuoteryhmissä, joissa on kotimaista tuotantoa, kuten meijeri-, liha- ja kalatuotteissa.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään somessa

Sivustolta www.suomalaisenruoanpaiva.fi löytyy lisää tietoa yhteisestä juhlapäivästä. Seuraa päivää somessa: #suomalaisenruoanpäivä #hyvääsuomesta
Suomalaisen ruoan päivän näkyvyyttä tukevat Apetit, Atria, Elovena, HKScan, K-ryhmä, Lidl, S-ryhmä ja Valio
sekä tuottajajärjestöt MTK ja SLC.

Lisätietoja:

Minna Asunmaa, Hyvää Suomesta markkinointipäällikkö, gsm. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, gsm. 0505118909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun