Ruoasta ja sen alkuperästä keskustellaan vilkkaasti. Mm. kriisit, trendit sekä monenlaiset ruokavaliot ovat lisänneet kiinnostusta ruoan alkuperää kohtaan. Tämä on poikinut markkinoille useita uusia elintarvikkeen alkuperästä kertovia merkintöjä. Myös lainsäädäntö alkuperän ilmoittamisesta kehittyy. Kuluttajalle onkin haasteellista tulkita erilaisten pakkausmerkkien viestejä ja saada selkeää kuvaa elintarvikkeiden tai eläinten ruokien kotimaisuudesta.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että elintarvike ja eläinten ruoka on valmistettu suomalaisista raaka-aineista, suomalaisella työllä. Merkin alkuperävaatimukset ovat:

  • Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita on aina 100 % suomalaista.
  • Jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-ainetta, on sen oltava 100 %.
  • Monen raaka-aineen tuotteessa raaka-aineesta 75 – 100 % on suomalaista.
  • Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen Suomessa.
Nainen kaupassa, Hyvää Suomesta-kassi.

Yhdessä hyvää

Hyvää Suomesta -merkki on ainoa ruoan alkuperämerkki, joka kattaa kaikki tuoteryhmät ja on valtakunnallisesti kattava. Merkkiä ja sen käyttöä valvotaan säännöllisesti.

Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden takana on noin 350 yritystä mikrokokoisista suuriin. Yhteistä näille on sitoutuminen oman maan raaka-aineisiin, jäsenyys tasapuolisessa järjestelmässä ja halu kertoa siitä luotettavasti. Tänä päivänä n. 12 000 tuotteella on oikeus käyttää Hyvää Suomesta -merkkiä.

Hyvää Suomesta-alkuperämerkki on Ruokatieto Yhdistys ry:n tavaramerkki, jota yhdistys hallinnoi. Yritys, joka käyttää Hyvää Suomesta -merkkiä tuotteissaan, on Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsen ja sen myötä mukana Hyvää Suomesta -järjestelmässä.

Monta hyvää syytä valita suomalaista ruokaa

Suomalainen ruoka kerää monenlaisia laatusanoja: luotettava, puhdas, vastuullinen, kestävästi tuotettu, maailman paras. Päivittäisen työn näiden kaikkien laatusanojen eteen tekee koko ruokaketju. Tapa tuottaa ja valmistaa ruokaa on jatkuvassa muutoksessa. Meille oman maan ruokaketjun askeleet ovat arkipäiväisiä, mutta kansainvälisessä mittakaavassa me Suomessa tuotamme ruokaa maailman huipulta! Tällä hetkellä eniten haastaa ilmastonmuutos, ja tähän vastaa ammattitaitoiset tekijät pellolta pöytään.

Siirry takaisin sivun alkuun