Eri alkuperämerkeillä ruokapakkauksissa on omat kriteerinsä. Alla on esitelty yleisimpiä vapaaehtoisia alkuperämerkkejä raaka-aineen kotimaisuuden, työn ja valvonnan näkökulmasta.

MERKKI

RAAKA-AINEEN KOTIMAISUUS

TYÖ

VALVONTA

Hyvää Suomesta




Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja ainesosana aina 100 % suomalaista.

Jos elintarvikkeessa vain yhdenlaista raaka-ainetta, on se aina 100 % suomalaista.

Monen ainesosan tuotteessa raaka-aineesta 75-100 % on suomalaista.

Lasketaan kiloista (kg). Lisättyä vettä ei lasketa.

Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen aina kotimaista.

Lasketaan työn tekemisestä.

Valvontakäyntejä riippumattomien tarkastajien toimesta yrityksiin 3 – 4 vuoden välein, jolloin mm. todennetaan raaka-aineiden alkuperä. Lisäksi tuotteita seurataan jatkuvasti.

Avainlippu

Ei vaatimusta raaka-aineen suomalaisuudesta.

Suomessa valmistettu tuote, jonka kotimaisuusaste vähintään 50 % omakustannusarvosta (€) (mukaan lukien mm. raaka-aine-, henkilöstö- ja markkinointikustannukset).

Merkki myönnetään määräaikaisesti ja sen käyttöä koskevat säännöt, joiden rikkomisesta merkin käyttöoikeus poistetaan. Käyttöä valvotaan vuosikyselyillä ja tarvittaessa tarkistuskäynneillä.

Sirkkalehtilippu

Kasviraaka-aine kotimaista, jalosteissa muilla raaka-aineilla ei kriteerejä.

Kasviraaka-aine viljelty Suomessa.
Jalosteet valmistettu aina Suomessa.

Auditointeja suoritetaan neljän vuoden välein, lisäksi viljelijöiden itsearviointeja.

Suomen lipun käyttäminen pakkauksissa

Suomen lippua saatetaan käyttää tuotteiden yhteydessä symboloimaan tuotteen suomalaisuutta ja kotimaisuutta.

Ruokaviraston ohjeistus: ”Tuotteen tulee olla sekä valmistuksen että raaka-aineiden osalta kokonaan tai pääosin kotimainen, muussa tapauksessa lipun käyttö johtaa kuluttajaa harhaan”.
Lippu on vapaasti käytössä, mutta viranomainen voi puuttua merkin harhaanjohtavaan käyttöön.

Vapaaehtoiset alkuperämerkit

Hyvää Suomesta -merkki (Ruokatieto Yhdistys ry)

RAAKA-AINE: 100 % suomalaista on  liha, kala, kananmuna ja maito tuotteessa. Lisäksi yhden ainesosan tuote on 100 % suomalaista (esim. vehnäjauhot). Tuotteen yhteenlaskettu kotimaisuusaste on  75-100% (esim. valmisruuat).  Keskimäärin raaka-aineen kotimaisuusaste Hyvää Suomesta -tuotteissa on yli 95 %. Kotimaisuusastetta laskee usein esimerkiksi suola ja mausteet. Esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkityn ruisleivän kotimaisuusaste on alle 100 %, sillä leivässä oleva suola tulee muualta.
TYÖ: Tuote valmistetaan ja pakataan aina Suomessa.
VALVONTA: Valvontakäyntejä riippumattomien tarkastajien toimesta yrityksiin 3 – 4 vuoden välein, jolloin mm. todennetaan raaka-aineiden alkuperä. Lisäksi tuotteita seurataan jatkuvasti.

Avainlippu (Suomalaisen Työn Liitto)

RAAKA-AINE: Ei vaatimusta raaka-aineen suomalaisuudesta.
TYÖ: Suomessa valmistettu tuote, jonka kotimaisuusaste vähintään 50 % omakustannusarvosta (€) (mukaan lukien mm. raaka-aine-, henkilöstö- ja markkinointikustannukset).
VALVONTA: Merkki myönnetään määräaikaisesti ja sen käyttöä koskevat säännöt, joiden rikkomisesta merkin käyttöoikeus poistetaan. Käyttöä valvotaan vuosikyselyillä ja tarvittaessa tarkistuskäynneillä.
Avainlippu kertoo ennemmin suomalaisesta työstä kuin raaka-aineiden alkuperästä.

Sirkkalehtilippu (Kotimaiset kasvikset ry)

RAAKA-AINE: Kasvisjalosteissa kasviraaka-aine on viljelty Suomessa, mutta muille raaka-aineille ei ole kriteerejä. 
TYÖ: Kasviraaka-aine on viljelty Suomessa.
VALVONTA: Auditoinnit neljän vuoden välein sekä viljelijöiden itsearvioinnit kahden vuoden välein. 

(lue lisää: www.kauppapuutarhaliitto.fi,  www.kasvikset.fi)

Kaupan omat merkit

Valmistettu Suomessa (Lidl)

RAAKA-AINE: Mikäli tuotteen yhteydessä on myös Hyvää Suomesta -merkki, siltä edellytetään samat kotimaisuusvaateet kuin muiltakin Hyvää Suomesta -merkityiltä tuotteilta. Pelkkä valmistettu Suomessa -merkki kuvaa suomalaista työtä, ei ota kantaa raaka-aineen alkuperään.
TYÖ: Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen Suomessa.
VALVONTA: Hyvää Suomesta -merkin kanssa ko. tuote kuuluu Hyvää Suomesta -merkin valvonnan piiriin. Valmistettu Suomessa -merkin valvonnasta vastaa Lidl.

Kotimaista (SOK)

RAAKA-AINE: Kotimaista -merkin yhteydessä pakkauksessa on aina Hyvää Suomesta -merkki tai Sirkkalehtilippu. 
TYÖ: Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen Suomessa.
VALVONTA: Kuuluu Hyvää Suomesta -merkin tai Sirkkalehtilipun valvonnan piiriin.

Muita pakkausmerkkejä

EAN/GTIN-KOODIT

Suurin osa vähittäiskaupoista käyttää tuotteiden tunnistamiseen EAN-viivakoodia. EAN-viivakoodi koostuu kahdesta osasta: Numeerisesta GTIN-koodista ja sitä vastaavasta viivakoodisymbolista. GTIN-koodin kolme ensimmäistä numeroa kertovat, missä maassa yritystunniste on myönnetty. Tunnisteen avulla tuotteita voi koodittaa esimerkiksi tuotteen valmistaja, valmistuttaja tai maahantuoja. Koodittajana on yleensä tuotteen oikeudet omistava taho. Tämän vuoksi esimerkiksi Kiinassa valmistettuun tuotteeseen voi tulla Suomen maakoodilla (64) kooditettu tuote. GTIN-koodin perusteella ei siis voi päätellä tuotteen alkuperämaata.

(lue lisää: www.gs1.fi)

Aurinkomerkki

Aurinkomerkki on luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden tuotantotapamerkki. Elintarvikepakkauksen kyljessä se kertoo, että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Merkkiä voi hakea toimija, joka tuottaa, valmistaa, valmistuttaa, pakkaa tai tuo maahan luomutuotteita ja kuuluu luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään.

Aurinkomerkki ei siis ole kotimaisen raaka-aineen ja tuotannon merkki, vaikka se suomalaisesta viranomaisvalvonnasta kertookin. Elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on tuotettu luonnonmukaisesti. Aurinkomerkin käyttöoikeutta anotaan Ruokavirastolta. Merkin käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. Aurinkomerkki on väistymässä käytöstä uuden pakollisen EU:n luomumerkin, Lehtimerkin myötä. 

(lue lisää: www.ruokavirasto.fi/)

Aurinkomerkki yhdessä Hyvää Suomesta –merkin kanssa kertoo tuotteen olevan kotimainen luomutuote.

Lehtimerkki

EU:n luomutunnus Lehtimerkki tuli pakolliseksi vuoden 2012 alusta kaikissa EU:ssa valmistetuissa, valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Lehtimerkkiä saa käyttää EU:n alueella tuotettujen pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja se on vapaaehtoinen irtotuotteissa, sekä kolmansista maista tuoduissa luomutuotteissa. Tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista 95 % on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja. Suomalaiset raaka-aineet voi merkitä ”Tuotettu Suomessa”, jos vähintään 98 % maatalousperäisistä raaka-aineista on tuotettu Suomessa. 

(lue lisää: www.ruokavirasto.fi/)

Lehtimerkki yhdessä Hyvää Suomesta –merkin kanssa kertoo tuotteen olevan kotimainen luomutuote.

Alkuperämerkit haltuun -esite

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun