Hävikki-battlen voitot Oulunsaloon ja Helsinkiin – kilpailun taso yllätti tuomariston

Tiedote

Hävikki-battlessa yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilaat kilpailevat siitä, kuka valmistaa kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Kilpailun voittivat Oulunsalon Pitkäkankaan koulun kasit sekä Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ysit. Haaste opettaa nuorille arjen taitoja.

Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat kahden ruokalajin aterioita ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on paitsi oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen myös soveltamaan ruoanvalmistustaitoja. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ruoan tuottaminen edellyttää ja miten nuori voi itse osoittaa arvostavansa ruokaa. 

Instagram-kuvakisan taso yllättyi tuomariston 

Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsee Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset. Palkintoja myönnetään kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka. 

Tänä vuonna kuvakisaan osallistuttiin yli 450 korkeatasoisella kuvapostauksella. Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluvat toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, sisällöntuottaja ja projektipäällikkö Elina Ylitervo Carrot Kitchen –sovelluksesta sekä viestinnän asiantuntija Emma Pihkala Ruokatiedosta. 

– Olin iloisesti yllättynyt kilpailun kovasta tasosta. Annokset olivat kekseliäitä ja viimeisteltyjä. Harmittaa, ettei ruokia päässyt maistamaan, sillä niin monet annoksista oli todella herkullisen näköisiä ja kauniin lopputuloksen eteen oli nähty paljon vaivaa, kertoo Elina Ylitervo Carrot Kitchen -sovelluksesta. 

Ravintolatasoisia annoksia hävikkiruoasta 

Tuomaristo kruunasi näyttävimmäksi pääruoaksi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman annoksen. Annos koostuu lohesta, bataatista, hollandaisekastikkeesta ja ruohosipulista. 

– Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaiset olivat tehneet pienien oivalluksin ja elementein hävikkiaineksista ravintolatasoisen pääruoka-annoksen. Annosta laittaessa oli myös muistettu, kuinka ruoka saadaan ajatuksella aseteltua vielä herkullisemmaksi, kuvaa Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta. 

Näyttävimmän jälkiruoan valmistivat Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 8.-luokkalaisista koostuva kolmikko, jotka osallistuivat kisaan kerrosjälkiruokakuvalla. 

– Kuva on äärimmäisen näyttävä niin ruoan, asettelun kuin värimaailmankin puolesta. Tämä jälkiruoka on myös hyvä osoitus siitä, kuinka jääkaapin sisällöstä voi saada aikaan mitä houkuttelevampia jälkiruoka-annoksia, toteaa Emma Pihkala Ruokatiedosta. 

Näyttävimmät annokset valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. 

oppilaat innostuivat haasteesta

Koulut ovat jo vuosia pitäneet haastetta mielekkäänä tapana tutustua ruokahävikkiin. Haaste on kerännyt myönteistä palautetta niin opettajilta kuin oppilailtakin. 

– Täytyy kyllä sanoa koko ryhmästä, että he ottivat haasteen vastaan niin innostuneesti, että yllätyin! Tunnelma oli korkealla koko tunnin ajan ja kaikki panostivat esillepanoon, kertoo Pitkäkankaan koulun kotitalousopettaja Taina Tiri.

Kouluympäristö on turvallinen paikka kokeilla rohkeitakin ratkaisuja hävikin pienentämiseksi. Oppitunnilla koetut onnistumiset kasvattavat nuoren itsevarmuutta toimia jatkossakin soveltaen ja omiin aisteihin luottaen. Hävikki-battle toimii näin myös keinona kannustaa nuoria kohti kestävämpää elämäntapaa.

Mikä Hävikki-battle? 

Motivan ideoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Syksyllä 2021 kilpailuun osallistui yli 11 000 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja

Noora Laukkanen (Kuvat voitokkaista annoksista saatavissa pyydettäessä.)
ruokakasvatuksen asiantuntija  
Ruokatieto Yhdistys ry  
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039   

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

Facebook.com/Ruokatieto.fi   Twitter.com/Ruokatieto Instagram.com/Ruokatieto

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

Siirry takaisin sivun alkuun