Hävikki-battlen voitot Oulunsaloon ja Helsinkiin – kilpailun taso yllätti tuomariston

Tiedote

Hävikki-battlessa yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilaat kilpailevat siitä, kuka valmistaa kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Kilpailun voittivat Oulunsalon Pitkäkankaan koulun kasit sekä Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ysit. Haaste opettaa nuorille arjen taitoja.

Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat kahden ruokalajin aterioita ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on paitsi oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen myös soveltamaan ruoanvalmistustaitoja. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ruoan tuottaminen edellyttää ja miten nuori voi itse osoittaa arvostavansa ruokaa. 

Instagram-kuvakisan taso yllättyi tuomariston 

Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsee Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset. Palkintoja myönnetään kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka. 

Tänä vuonna kuvakisaan osallistuttiin yli 450 korkeatasoisella kuvapostauksella. Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluvat toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, sisällöntuottaja ja projektipäällikkö Elina Ylitervo Carrot Kitchen –sovelluksesta sekä viestinnän asiantuntija Emma Pihkala Ruokatiedosta. 

– Olin iloisesti yllättynyt kilpailun kovasta tasosta. Annokset olivat kekseliäitä ja viimeisteltyjä. Harmittaa, ettei ruokia päässyt maistamaan, sillä niin monet annoksista oli todella herkullisen näköisiä ja kauniin lopputuloksen eteen oli nähty paljon vaivaa, kertoo Elina Ylitervo Carrot Kitchen -sovelluksesta. 

Ravintolatasoisia annoksia hävikkiruoasta 

Tuomaristo kruunasi näyttävimmäksi pääruoaksi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman annoksen. Annos koostuu lohesta, bataatista, hollandaisekastikkeesta ja ruohosipulista. 

– Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaiset olivat tehneet pienien oivalluksin ja elementein hävikkiaineksista ravintolatasoisen pääruoka-annoksen. Annosta laittaessa oli myös muistettu, kuinka ruoka saadaan ajatuksella aseteltua vielä herkullisemmaksi, kuvaa Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta. 

Näyttävimmän jälkiruoan valmistivat Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 8.-luokkalaisista koostuva kolmikko, jotka osallistuivat kisaan kerrosjälkiruokakuvalla. 

– Kuva on äärimmäisen näyttävä niin ruoan, asettelun kuin värimaailmankin puolesta. Tämä jälkiruoka on myös hyvä osoitus siitä, kuinka jääkaapin sisällöstä voi saada aikaan mitä houkuttelevampia jälkiruoka-annoksia, toteaa Emma Pihkala Ruokatiedosta. 

Näyttävimmät annokset valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. 

oppilaat innostuivat haasteesta

Koulut ovat jo vuosia pitäneet haastetta mielekkäänä tapana tutustua ruokahävikkiin. Haaste on kerännyt myönteistä palautetta niin opettajilta kuin oppilailtakin. 

– Täytyy kyllä sanoa koko ryhmästä, että he ottivat haasteen vastaan niin innostuneesti, että yllätyin! Tunnelma oli korkealla koko tunnin ajan ja kaikki panostivat esillepanoon, kertoo Pitkäkankaan koulun kotitalousopettaja Taina Tiri.

Kouluympäristö on turvallinen paikka kokeilla rohkeitakin ratkaisuja hävikin pienentämiseksi. Oppitunnilla koetut onnistumiset kasvattavat nuoren itsevarmuutta toimia jatkossakin soveltaen ja omiin aisteihin luottaen. Hävikki-battle toimii näin myös keinona kannustaa nuoria kohti kestävämpää elämäntapaa.

Mikä Hävikki-battle? 

Motivan ideoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Syksyllä 2021 kilpailuun osallistui yli 11 000 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja

Noora Laukkanen (Kuvat voitokkaista annoksista saatavissa pyydettäessä.)
ruokakasvatuksen asiantuntija  
Ruokatieto Yhdistys ry  
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039   

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

Facebook.com/Ruokatieto.fi   Twitter.com/Ruokatieto Instagram.com/Ruokatieto

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun