Ruokahävikiksi kutsutaan ruokaa, joka on ollut syömäkelpoista, mutta päätyy syystä tai toisesta roskiin tai biojätteeseen. Syynä voi olla esimerkiksi se, että ruokaa on ottanut lautaselle liikaa.

Ruokahävikkiä muodostuu eniten kotitalouksissa. Suomalaisissa kodeissa syntyy ruokahävikkiä yhteensä yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Jokainen suomalainen siis haaskaa ruokaa noin 20–25 kiloa vuosittain. Yli 20 kilon ruokahävikki tarkoittaa yli 120 euroa hukkaan heitettyä rahaa vuodessa henkeä kohden, mikä on yhteen laskettuna neljän hengen perheessä lähes 500 euroa. Elintarviketeollisuus ja kauppa tuottavat kotitalouksia vähemmän ruokahävikkiä, sillä niille hukkaan heitetty ruoka merkitsee menetettyjä tuloja.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

Kotitalouksissa hävikin vähentäminen on helppoa. Sanonta ”pienistä puroista kasvaa iso virta” pätee tässäkin. Voit vähentää ruokahävikkiä suunnittelemalla ateriat etukäteen, arvioimalla tarvittavan ruoan määrän ja tuunaamalla tähteistä uusia aterioita.

Ennen kauppaan menoa

  • Kurkista kaappeihin ja tarkista, mitä kotoa jo löytyy. Voit myös ottaa kuvan jääkaapin sisällöstä. Näin voit kaupassa tarkistaa, ettet osta jo jääkaapissa olevaa ruokaa!
  • Suunnittele, mitä aiot syödä lähipäivinä.
  • Tee kauppalista.

Kaupassa

  • Osta vain sen verran, mitä tarvitset.
  • Tarkasta kaupassa tuotteen käyttöikä, ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös hinnaltaan alennetut tuotteet.
  • Vältä heräteostoksia ja liian suuria pakkauksia.

Säilytä ruoka oikein

  • Tutustu ruokien ja ruoka-aineiden säilyvyyteen ja eri säilytysmenetelmiin.
  • Kertaa, mitä eroa on parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä.
  • Syö kaikki, mitä olet ostanut.
  • Sijoita jääkaapin etuosaan nopeimmin pilaantuvat tuotteet, jotta muistat käyttää ne ajoissa.
  • Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on loppunut.
  • Jäikö silti vielä tähteitä?
  • Laske etukäteen, miten paljon ruokaa kannattaa tehdä, niin et valmista sitä liikaa.
  • Jos ruokaa jää tähteeksi, käytä se osana seuraavan päivän ateriaa.
  • Ylijääneen ruuan voit vaikka pakastaa.
  • Arvioi aisteillasi (katso, haista ja maista), voiko ruokaa syödä. Älä kuitenkaan syö pilaantuneita tai homeisia ruoka-aineita.
  • Ylijääneestä ruoasta voi loihtia uusia mielikuvituksekkaita aterioita.

Tuunaa tähteistä uusia aterioita!

Aina ei ole mahdollista suunnitella aterioita niin, että tähteitä ei jäisi. Jos aiot käyttää tähteet sellaisenaan myöhemmin, ne on hyvä pakastaa hyvin jäähdytettyinä mahdollisimman pian. Voit myös säilyttää tähteitä jääkaapissa muutaman päivän, mutta älä unohda niitä jääkaappiin.

Hyvä keino vähentää ruokahävikkiä on tuunata edellispäivän tähteet niin, että niistä saa uuden, maistuvan aterian. Tässä vinkkejä tähteiden tuunaukseen.

Liha ja kala

  • Pidennä viimeisen käyttöpäivän tuotteiden käyttöaikaa muutamalla päivällä kypsentämällä tuotteet, vaikka et ehtisi syömään niitä heti. Voit myös pakastaa ruuan normaalisti kypsentämisen jälkeen.
  • Raaka kala kannattaa pakastaa heti, jos et käytä tuotetta ajoissa. Säilyvyysaikaa voi pidentää hieman suolaamalla kalaa kevyesti.
  • Älä pakasta kerran sulanutta lihaa tai kalaa uudelleen, ellet kypsennä sitä.

Kasvikset ja hedelmät

  • Säilytä erillään jo hieman ylikypsät hedelmät muista hedelmistä, sillä niistä vapautuva etyleeni kypsyttää muutkin hedelmät ennen aikojaan.
  • Ylikypsiä hedelmiä voi käyttää leivonnaisissa, pirtelöissä, erilaisissa kiisseleissä tai muissa jälkiruuissa. Hyvin kypsyneistä sitrushedelmistä saat maukasta mehua itse puristamalla.
  • Ylikypsiä kasviksia voi käyttää ruoanlaittoon: lisää ne esimerkiksi kylmiin tai kuumiin kastikkeisiin, keittoihin tai piirakoihin.

Maitotuotteet

  • Hiukan vanhoja maitotuotteita voit hyvin käyttää ruokiin, jotka kuumennetaan ruoanvalmistuksen aikana.
  • Vanhan maidon voit käyttää lettu-, pannukakku- tai vohvelitaikinaan tai erilaisiin puuroihin. Vanhasta piimästä saat herkulliset amerikkalaiset pannukakut.
  • Jogurtin voit käyttää rahkoihin, pirtelöihin tai torttujen täytteisiin.

Kananmunat

  • Tee yli päiväyksen menneelle kananmunalle testi: tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on vielä käyttökelpoinen, mutta jos se kelluu, se on pilaantunut.
  • Jos et ole varma munien tuoreudesta, riko munat yksitellen lasiin ja haista, tuoksuvatko ne miedolta. Näin vältyt siltä, että pilaantunut muna ei pilaa koko ruokaa.
  • Viimeisen käyttöpäivän ohittaneita kananmunia voi hyvin käyttää sellaisissa ruuissa, jotka kuumennetaan ruuan valmistuksen aikana, esimerkiksi erilaisissa munamaitoa sisältävissä ruoissa tai leivonnaisissa.

Leipä ja puuro

  • Jauha kuivunut leipä korppujauhoksi ja käytä leivonnassa tai ruoanlaitossa. Näin voit tehdä yhtä hyvin vaaleille kuin tummillekin leiville.
  • Kuivuneen leivän voi käyttää lämpimiin voileipiin, pizzan pohjana, italialaiseen bruschettaan tai köyhiin ritareihin.
  • Aamiaiselta ylijääneen puuron voi upottaa sämpylä- tai leipätaikinaan.

Peruna, pasta, ohra ja riisi

  • Valmista ylijääneistä keitetyistä perunoista tai pastasta seuraavana päivänä täytetty munakas tai lisää ne uunivuokaan kasvisten ja kalan tai lihan kanssa.
  • Perunasoseesta voi valmistaa nopeita rieskoja.
  • Ylijääneestä keitetystä pastasta tai ohrasta voit tehdä seuraavana päivänä ruokaisan salaatin lisäämällä joukkoon kasviksia, lihaa tai kalaa.
  • Ylijääneen riisin voi valmistaa myös aasialaisittain paistamalla.
  • Keitetty riisi pilaantuu helposti, joten käytä se mahdollisimman nopeasti, mieluiten seuraavana päivänä.
Siirry takaisin sivun alkuun