Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Uutinen

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja grillikioskit, ilmoittavat kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan. Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan eläimen kasvatusmaata. Asetuksen voimassaoloa on jatkettu 30.4.2029 saakka.

Alkuperämerkkivaatimus mahdollistaa tietoisten valintojen tekemisen

Tieto lihan alkuperämaasta tulee olla saatavilla kirjallisesti ennen ostopäätöksen tekoa esimerkiksi ruokalistassa, esiteessä, taulussa tai sähköisesti. Asetuksen noudattamista valvotaan kunnan elintarvikevalvonnan viranomaisten toimesta osana Oiva-valvontaa.

Vaatimus lihan alkuperämaan ilmoittamisesta koskee naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa sekä aterian ainesosana käytettyä tuoretta jauhelihaa (jauhelihan suolapitoisuus alle 1 %). Asetuksen ulkopuolelle jäävät aterian raaka-aineena käytetyt raakaliha- tai lihavalmisteet (kuten raa’at jauhelihapihvit, jotka maustetaan ja paistetaan ravintolassa) sekä poron, riistan ja hevosen liha.

Vaikka osa lihasta jää asetuksen ulkopuolelle, tarjoilupaikkoja kannustetaan kuitenkin ilmoittamaan myös näiden alkuperämaa kuluttajalle. Alkuperämaan ilmoittaminen kaikkien lihatuotteiden kohdalla helpottaa sekä ravintolaa että kuluttajaa. Tarjoilupaikoissa alkuperämaan ilmoittamista ei tarvitse pohtia tapauskohtaisesti, kun se tehdään aina. Tällöin säästetään myös kuluttajaa hämmennykseltä.

Hyvää Suomesta -merkki on helppo tapa viestiä raaka-aineen kotimaisuudesta

Kuluttajat tuntevat Hyvää Suomesta -merkin hyvin ja siksi se on helppo ja nopea tapa tunnistaa suomalainen ruoka. Merkki kertoo, että liha on sellaisenaan tai osana muita elintarvikkeita aina 100% suomalaista.

Jos aterian ainesosana käytetyn lihan pakkauksessa on suomalaisesta alkuperästä kertova vapaaehtoinen Hyvää Suomesta -merkki, voi lihan alkuperän tarjoilupaikassa kertoa Hyvää Suomesta -merkillä.

Merkin avulla tiedon alkuperästä voi antaa esimerkiksi ruokalistassa, taulussa tai sähköisesti verkkosivulla. Käytettäessä Hyvää Suomesta -merkkiä tulee kertoa minkä lihalajin suomalaisuuteen merkillä viitataan. Koska Hyvää Suomesta -merkki on valmistaja- ja tuotekohtainen, on suositeltavaa merkin käytön yhteydessä kertoa tuotteen valmistaja.

Lisää tietoa merkin käytöstä ravintoloissa löydät täältä.

Lisää tietoa asetuksesta: Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa – Ruokavirasto


Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun