RUOKAVISAN VOITTAJA PALKITAAN HUHTIKUUSSA

Tiedote

Suomessa vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi Ruokavisan loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetä, vaan voittaja valitaan alkuerien pisteiden sekä loppukilpailun ennakkotehtävien perusteella.

VOITOSTA KISAAVAT KOULUT POHJANMAALTA, SAVOSTA JA VARSINAIS-SUOMESTA

Ruokavisan alkueristä  jatkoon ovat selvinneet Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta, Sulkavan yhteinäiskoulu Etelä-Savosta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. 

Ruokavisan 10. juhlavuotena keskitytään kestävään kouluruokailuun.

Ennakkotehtävänä oppilaat suunnittelevat viikon kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan tulee huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja suositukset. Lisäksi ennakkotehtävässä tulee perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät ruokalistassa. Nyt kun varsinaista loppukilpailua ei käydä, arvioinnissa painotetaan ennakkotehtävän perusteluita ja niissä näkyvää vastuullisuuden huomiointia.

VOITTAJA PALKITAAN YHTEISTYÖSSÄ MTK:N KANSSA

Arvovaltainen ammattilaisraati arvioi ennakkotehtävät huhtikuun alussa. Tuomaristo koostuu moniammatillisesta huippujoukosta: mukana ovat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajaliitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi sekä toiminnajohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Ruokatieto palkitsee voittajan yhteistyössä MTK ry:n kanssa.

TEEMANA KESTÄVÄ KOULURUOKAILU

Ruokavisan tämän vuoden teema, kestävä kouluruokailu, on saanut paljon kiitosta opettajilta. Oppilasryhmät opettajineen ovat perehtyneet kestävään kouluruokailuun: mitä sillä tarkoitetaan, miten siihen voi vaikutaa ja mikä on jokaisen oma rooli kouluruokailussa. Alkueriin osallistui kilpailuaikana noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomen.

Alkuerien verkkopelissä oppilaat miettivät mitä kaikkea kuuluu kestävään kouluruokailuun, miten sitä voisi kehittää ja millainen on jokaisen oppilaan rooli hyvässä kouluruokailussa. 

Opettajille suunnattu opetusmateriaali ja taustamateriaali löytyvät osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokavisa.

Tämän vuoden visa on vapautettu kaikkien käyttöön, eikä sen tekemistä varten tarvitse enää rekisteröityä. Vuoden 2020 Ruokavisa löytyy osoitteesta www.ruokavisa.fi. 

RUOKAVISAN MAAKUNTIEN PARHAAT

Vuodesta 2012 Ruokavisaan on rekisteröitynyt jo yli 500 opettajaa. Tänä vuonna visaan osallistui kouluja 14 maakunnasta. Parhaiten pärjänneet ryhmät maakunnallisella tasolla tulivat seuraavista kouluista:

Uusimaa: Sipoonlahden koulu, opettaja Sallaroosa Häme, 87,50 pistettä 

Etelä-Karjala: Kosken koulu, opettaja Marjut Nuotio, 75,6 pistettä

Etelä-Pohjanmaa: Kauhavan yläkoulu, opettaja Jaana Kontkanen, 82,30 pistettä

Etelä-Savo: Sulkavan yläkoulu, opettaja Marttiina Sihvola, 94,10 pistettä

Itä-Uusimaa: Riihenmäen koulu, opettaja Riikka Hankonen, 85,80 pistettä

Kanta-Häme: Parolan yhteiskoulu, opettaja Elisa Knuutila, 79,10 pistettä

Keski-Suomi: Viitaniemen koulu, opettaja Jutta Pirhonen, 81,20 pistettä

Lappi: Napapiirin yläaste, opettaja Katri Sarpola, 85,10 pistettä

Pohjois-Karjala: Joensuun normaalikoulu, opettaja Essi Linnavirta, 74,20 pistettä

Pohjois-Pohjanmaa: Kuulammen koulu, opettaja Marja-Kaisa Varonen, 88,60 pistettä

Pohjois-Savo: Pyörön koulu, opettaja Eija Niiranen, 88,10 pistettä

Päijät-Häme: Tiirismaan peruskoulu, opettaja Sirkku Niiranen, 83,00 pistettä

Satakunta: Jämijärven keskuskoulu, opettaja Riitta Myllyaho, 87,50 pistettä

Varsinais-Suomi: Kotimäen koulu, opettaja Aila Arell, 89,3 pistettä

Onnea maakunnallisille voittajille!

LISÄTIETOJA

Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija
p. 050 326 1231minttu.virkki@ruokatieto.fi

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

Seuraa Ruokavisaa somessa!
Seuraa Ruokavisaa somessa: #ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto

Mikä Ruokavisa?
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käydään tänä lukuvuonna jo 10. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

Siirry takaisin sivun alkuun