Nosta sinäkin kuntavaaleissa huomio ruokapalveluiden kotimaisuuden mahdollistamiseen

Tiedote

Julkisten palveluiden ravitsemus- ja ruokakasvatustehtävä on moninainen. Siksi kotimaisuudella onkin syytä olla sijaa hankinnoissa! Kotimaisten raaka-aineiden käytön mahdollisuuksia tukemalla ja kotimaisen ruoan syömisen arvostuksen lisäämisellä voi olla monia positiivisia vaikutuksia niin ravitsemuksen kuin myös ilmaston kannalta.

Kotimaisen ruokaketjun toimet tiedetään pellolta pöytään – tämän esiin tuominen esimerkiksi koulujen ruokakasvatuksessa on yksi keino nostaa ruoan arvostusta ja antaa lapsille ja nuorille hyvä tiedostavan ja vastuullisen kuluttajuuden malli. Samalla ruoan arvostuksen nousu voi toimia keinona vähentää ruokahävikkiä. Ruoan arvostus kasvaa, kun päiväkodeissa ja kouluissa ruokailijat tietävät, mistä ruoka tulee. Muun muassa Ruokakunta-hankkeessa todetaan: ”Kunnan tärkein pöytä on lasten ruokapöytä”.

Ruokapalvelutoimijoita on koulujen ja päiväkotien lisäksi monia muitakin. Kunnat käyttävät vuosittain jopa 20 miljardia euroa julkisiin hankintoihin. Osa tästä suuntautuu vuositasolla yli 400 miljoonan ruokapalveluissa tuotetun ruoka-annoksen raaka-ainehankintoihin. Mikäli näillä lautasilla on kotimaista ruokaa, se tuo hyvinvointia koko kotimaiseen ruokaketjuun, joka työllistää yli 340 000 ihmistä!

Suomalaiset haluavatkin antaa rahan kiertää hyvää kehää, jossa hyvinvointi ja tuotot pysyvät lähellä: Suomen Elintarviketyöläisten Liiton Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaisista 93 % haluaa, että kunnan elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa.

Nostetaan kuntien hankintaosaaminen kunniaan ja mahdollistetaan riittävillä resursseilla koko osaamisen käyttöpotentiaali. Kannustetaan ruokapalvelutoimijoita käyttämään raaka-aineiden kotimaisuutta yhtenä keinona ruoan menekin lisäämisessä. Annetaan kotimaisuusviestin kantautua ruokapalveluiden asiakkaille saakka – ruoan raaka-aineiden alkuperän ilmoittaminen voi olla keittiöiden ylpeydenaihe.

 

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi
Toiminnanjohtaja

Puhelin +358 50 5118909
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun