Maailman maitopäivänä 1.6. juhlitaan monipuolista maitoa

Tiedote

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoima Maailman maitopäivä 1.6. juhlistaa maidon moninaisia merkityksiä eri puolilla maailmaa. Suomessa maidontuotannolla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitämisessä. Maito on ollut myös pitkästi yli sadan vuoden ajan keskeinen osa ruokakulttuuriamme, ravitsemustamme, elintarviketeollisuuttamme ja elinvoimaista maaseutuamme.

Epävarmoina ja haastavina aikoina huoltovarmuuden merkitys korostuu ja ihmisten mieliin nousee huoli ruoan riittävyydestä mahdollisten kriisien kohdatessa. Vaikeinakin aikoina maitoketju tekee töitä joka päivä, jotta kuluttajat voivat luottaa siihen, että kaupan hyllyt eivät tyhjene. Valitsemalla kaupassa ja ruokapalveluissa kotimaisia maitotuotteita varmistamme, että myös jatkossa voimme nauttia kotimaista maitoa.

Suomalainen maito on laadultaan erinomaista ja maitoketjussa tehdään jatkuvaa tutkimusta ja vastuullisuustekoja esimerkiksi maidon korkean laadun ylläpitämiseksi, nurmen hiilensidonnan tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi.

Valtaosa suomalaisista käyttää maitoa

Maito on meille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Maidonkäyttömme on muuttanut muotoaan, emmekä enää juo yhtä paljon maitoa kuin jokin aika sitten. Lähes 90% suomalaisista käyttää kuitenkin maitoa jossain muodossa, ilmenee Kantar TNS Agrin toteuttamassa Maidon käyttötutkimuksessa*. Maitoa kulutetaan yhä enemmän juustoina, jogurtteina, viileinä, rahkoina ja muina maitotuotteina.

Tärkeimmät syyt maitotuotteiden käytölle ovat tottumus, kalsiumin saanti ja hyvä maku. Lähes 70% vastaajista pitää maitoa terveellisenä.

Maailman maitopäivän kampanja on ideoitu yhteistyössä maitoalan eri toimijoiden kanssa, ja maitopäivää vietetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #MaitoYhdistää #MaailmanMaitopäivä ja #WorldMilkDay Myös kuluttajien toivotaan osallistuvan päivään jakamalla omia maitoaiheisia postauksiaan.

Lisätietoja:

Juha Murto-Koivisto, ohjausryhmän puheenjohtaja, Maitotieto, 044 5816 202

Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys, 050 5118909

https://worldmilkday.org/

*Lähde: Kantar TNS Agri, Maidon käyttötutkimus 2022

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun