Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua kuluttamista. Loppukilpailun voiton vei Nöykkiön koulun seitsemäsluokkalaisten Ruokavisa-kerho, joka kokoontui opiskelemaan Ruokavisan oppimateriaaleja vapaa-ajallaan välitunneilla.

Valtakunnallisen alkukilpailun perusteella loppukilpailussa kisaili myös kaksi ryhmää Jyväskylän normaalikoulusta, joille myönnettiin kunniamaininnat erityisen ansiokkaasta paikallisen ruoantuotannon tuntemuksesta ja huomioimisesta työssään, sekä ansiokkaasta kestävän kehityksen huomioimisesta ruokavalinnoissa. Kilpailun alkukarsintaan osallistui lähes 2 200 yläkoululaista ympäri Suomen.

Paikallisuutta ja keittiökemiaa

Loppukilpailutehtävänä oli suunnitella ja valmistaa ryhmän yhteistyönä lounas ja välipala, joissa huomioitiin oman alueen ruoantuotanto ja ruokakulttuuri sekä kestävän kehityksen periaatteita, erityisesti hävikin vähentämistä. Lisäksi tehtävä kannusti harjoittamaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ryhmät esittelivät valintansa ja niiden perustelut videon muodossa. Tuomaristo iloitsi kaikkien ryhmien korkeatasoisista videoista, joissa näkyi oppilaiden perehtyminen teemaan sekä hyvät ruoanvalmistustaidot. Parhaimman kokonaisuuden toteutti Nöykkiön koulun ryhmä, jonka vahvuus oli kekseliäät, kestävät ja paikalliset ateriat, jotka sisälsivät mm. nokkostuorepastaa järvikalakastikkeella sekä pikapakastustekniikalla valmistettua marjajäätelöä ja kaura-omena-granolaa. Tuomariston mielestä työssä näkyi oppilaiden kiinnostus ja innostus aiheeseen sekä erilaisten ruoanvalmistustekniikoiden ja jopa keittiökemian hallitseminen. Oppilaiden omaa arkea lähellä olevat kestävät valinnat oli myös perusteltu hyvin.

Motivaatio näkyi lopputuloksessa

Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun. Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä aiheena oli ruoan alkutuotanto.

Ryhmää luotsannut Nöykkiön koulun kotitalousopettaja Susanna Hakkarainen iloitsee motivoituneen ryhmänsä menestyksestä:

”Tämän vuotinen aihe oli lähellä sydäntäni. Lähituotanto, ruokahävikin vähentäminen ja kestävä kehitys ovat aiheita, jotka ovat jollakin tavalla läsnä lähes jokaisella oppitunnilla. Päätimme perustaa oppilaiden kanssa Ruokavisa-kerhon, joka kokoontui pitkillä välitunneilla kolme kertaa viikossa opiskelemaan materiaalia. Oppilaiden loppukilpailumenun ideat saivat vaikutteita heidän omasta arjestaan, ja täytyy sanoa, että olen ihaillen seurannut heidän tiivistä yhteistyötään ja osaamistaan.”

”Tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta”

Voittoisan joukkueen oppilaat halusivat korostaa valinnoissaan kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, joita olisi myös helppo toteuttaa omassa arjessa.

”Oli hauskaa opiskella Ruokavisaa ja ideoida loppukilpailun ruokia, soveltaa ohjeita ja toteuttaa omaa suunnitelmaa. Pastan tekeminen itse alusta asti oli hyvällä tavalla haastavaa ja uutta ja kokonaisuuden suunnittelussa sai miettiä, tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta. Lahnan kokeilu oli mielenkiintoista ja yllätyttiin, kuinka hyvää se oli. Olisi kiva, jos muutkin ihmiset löytäisivät sen, koska maku kastikkeessa oli tosi lähellä lohta. Eli ei kannata olla ennakkoluuloinen”, voittajat toteavat.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokka saa 500 euron arvoisen lahjakortin keittiövälineiden hankkimiseen, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistaa Ruokatieto Yhdistys ry. Lisäksi MTK ry tarjoaa voittajille henkilökohtaiset muistamiset. 

Ruokavisan logot ja voittajien video ladattavissa täältä

Voittajajoukkueeseen kuuluivat kuvassa olevat Kia Kallio, Liisa Lehmusto, Viliina Järvinen, Hertta Konkari, Sumu Särkkä, Petra Pellikka sekä kuvasta puuttuva Linnea Niemenpää.

Ruokavisa 2022 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat:
– opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta
– toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta
– ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä
– tutkija Pia Smeds Luonnonvarakeskuksesta
– ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatiedosta

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä
Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 13. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan sivuilta ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla.

Lisätietoja

Susanna Hakkarainen
Kotitalousopettaja
Nöykkiön koulu
susanna.s.hakkarainen@opetus.espoo.fi

Emmi Kalaniemi
Kotitalousopettaja
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
emmi.p.kalaniemi@jyu.fi

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun