Onkiminen ja pilkkiminen ovat Suomessa jokamiehenoikeuksia eräin rajoituksin. Täysi-ikäiset tarvitsevat muunlaiseen kalastukseen luvat. Myös ravustamiseen tarvitaan lupa. Ottiopas on erittäin kattava tietopaketti kaikesta kalaan liittyvästä siimoista suomustukseen.

Ammattikalastajat kalastavat rannikoilla, avomerellä ja järvissä. Pyydetyimmät kalat Suomessa ovat silakka, kilohaili, muikku, ahven ja hauki. Suurin osa silakka- ja kilohailisaaliista menee eläinten rehuksi. Kalastamisen lisäksi kalaa saadaan myös kasvattamalla.

Kirjolohi on yleisin kasvatettu kala ja toiseksi yleisin on siika.

Heti nostamisen jälkeen kala tainnutetaan. Seuraavaksi kala verestetään, eli siitä valutetaan veret pois. Sen jälkeen kala laitetaan välittömästi kylmään jäähileiden sekaan. Tämän jälkeen kalat avataan ja perataan jatkokäsittelyä varten.

Kalanjalostus

Suurin osa kalasta fileoidaan joko käsin tai koneella. Kalafileitä voidaan jatkojalostaa esimerkiksi savustamalla, marinoimalla tai graavaamalla. Kalatiskiltä voit löytää myös valmiita pihvejä ja pyöryköitä. Lisää tietoa kalankäsittelystä löydät Kalatalouden keskusliiton sivuilta.

Kaupassa kala myydään joko kalatiskillä pakkaamattomana tai valmiissa pakkauksissa. Tarjolla on myös runsas valikoima kalajalosteita mätitahnasta kalapuikkoihin. Lisäksi pakasteesta löytyy paljon erilaisia kalatuotteita. Suomeen tuodaan paljon kalaa ulkomailta, vaikka kotimaisen kalan tarjonta on laaja.

Kaupasta kotiin kylmässä

Kalan kylmäketjusta tulee huolehtia kotiin saakka. Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta ja kiinteästä lihasta.

Kala on terveysruokaa, sillä siitä saa hyviä rasvahappoja ja runsaasti D-vitamiinia. Kalaa suositellaankin syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen.

Kalan reitti -juliste

Kalan reitti -juliste

Lataa tiedosto

Kalan reitti -juliste, tekstitön

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun