Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Tiedote

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä maanviljelijä ja väitöskirjatutkija Juuso Joona Joutsenosta.

Ruokatieto Yhdistys jakaa vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja. Tänä vuonna keskeistä oli ehdokkaiden ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta edistävä toiminta.

Ruokatieto haluaa Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella nostaa niin ansioituneita alan ammattilaisia, kuin myös henkilöitä tai tahoja, jotka toiminnallaan edistävät monimuotoista ruokakasvatusta muutenkin kuin työnkuvansa puolesta. Tänä vuonna valinnoissa huomioitiin nämä molemmat näkökulmat.

Tutkittu tieto, uteliaisuus ja kohteliaan kohtaamisen halu avaimet rakentavaan ruokapuheeseen

Molemmat palkitut korostavat tieteellisen tiedon ja faktojen merkitystä rakentavan ruokakeskustelun lähtökohtana. Tämän lisäksi tarvitaan uteliaisuutta ja aidon kohtaamisen halua.

”Ruokarauhaa voidaan edistää myös huomioimalla toisten ihmisten erilaiset mieltymykset ja arvot. Asioista saa olla eri mieltä, mutta kohteliaasti. Ihmiset tulisi osallistaa ruoantuotantoon laajemmin, jotta voisi kehittyä ruokakansalaisuutta ja ruoan tajua”, Juuso Joona toteaa.

Sanna Talvia kokee, että ruokakeskustelu on tällä hetkellä moninaista ja osin vastakkaisiin suuntiin vetävää.

”Toisaalta puhutaan enemmän joustavuudesta ja oman kokemuksen merkityksestä, toisaalta isoista globaaleista uhkakuvista, joiden ratkaisuun peräänkuulutetaan laajaa syömisen murrosta. Ravitsemukseen liittyvä keskustelu on jo pitkään ollut monen mielestä hämmentävää, näkemyksiä on niin moneen suuntaan. Kestävästä ruokajärjestelmästä käydään keskustelua herkästi poteroista käsin: vastakkaisia näkemyksiä huudellaan ilmoille, mutta todellista kohtaamista ei välttämättä tapahdu.”

Ehdotuksissa edustettuna monipuolinen ruokakasvatuskenttä

Ehdotuksia Vuoden ruokakasvattajaksi jätettiin ilahduttavan monipuolisista ruokakasvatustoimijoista ja -konsepteista, mikä osoittaa, että ruokakasvatuksen rooli erilaisissa oppimisympäristöissä on tunnistettu. Ruokakasvatusta tapahtuu koulun ja varhaiskasvatuksen ohella kaikissa ympäristöissä ja viestintäkanavissa, joissa teemana on ruoka. Tämän tiedostaminen auttaa havaitsemaan ruokakasvatuksen mahdollisuudet aiempaa laajemmin.

Tuomaristo toteaa, että moni-ilmeinen ja rakentava ruokakasvatus on yksi vaikuttavimmista keinoista sitouttaa ja osallistaa eri taustoista tulevat toimijat mukaan yhteiseen tavoitteeseen ihmisten ja luonnon kestävämmästä hyvinvoinnista.

Tuomariston muodostivat tänä vuonna professori Maijaliisa Erkkola (Helsingin yliopisto), kehityspäällikkö Laura Ihanainen (Kesko Oyj), ruokakasvuyrittäjä Olli Freese sekä ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara (Ruokatieto). Vuoden ruokakasvattajat palkittiin kunniakirjoilla sekä 500 euron huomionosoituksella.

Lue lisää palkittujen näkemyksistä sekä valintaperusteista Ruokatiedon verkkosivuilla ilmestyneestä artikkelista: Ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta: Sanna Talvia ja Juuso Joona Vuoden ruokakasvattajiksi – Ruokatieto

Lisätietoja

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Sanna Talvia
yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto
sanna.talvia(at)uef.fi
p. +358 50 337 1352

Juuso Joona
maanviljelijä, tutkija, Tyynelän tila, Joutseno
juuso.joona(at)tyynelantila.fi
p. +358 50 360 96 32

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun