Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Tiedote

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.

Ruokatieto Yhdistys jakaa Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen nyt kuudetta kertaa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja, ja tänä vuonna ehdotuksia toivottiin erityisesti toimijasta, joka on edistänyt lasten ja nuorten tietoisuutta ruoan tuotannosta ja alkuperästä.

Vierailu tilalle on elämys

Lasten ja nuorten mahdollisuudet päästä tutustumaan maatiloihin ja ruoan tuotantoon ovat nykyään rajalliset. Ruoan arvostuksen ja omien ruokavalintojen näkökulmasta on kuitenkin tärkeätä tietää, millaista työtä ruokaketjussa tehdään. Tilavierailu etäyhteyksillä tai paikan päällä on lapsille ja nuorille elämys. Usein perusasiatkin, kuten esimerkiksi lehmän ja ihmisen tai hevosen ja kanin väliset kokoerot tulevat yllätyksenä.

  • Monelle lapselle ruoan reitti alkaa kaupasta. Suurella osalla ihmisistä ei ole enää kosketuspintaa ruoan tuotantoon tai maatiloille, eikä ymmärrystä siitä, kuinka ruoka on kauppaan tai lautaselle päätynyt. Siksi on arvokasta, että tuottajat jakavat arkeaan ja kertovat työstään eri tavoin, tuomaristo toteaa.

Palkitut ruoantuottajat Aino Lehvästö, Maria Pirttimaa ja Anna Länsisalmi-Keisala kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä niin ruoan tuottajina kuin ruokakasvattajina.

  • Teemme tätä työtä koko sydämellä, ja meille on kunnia asia voida tuottaa ruokaa suomalaisille. Meistä on tärkeätä, että lapset ja nuoret näkevät mistä ja miten ruoka sinne kauppaan ja lautasille tulee, toteavat Vuoden ruokakasvattajat. 

Paikallisuutta ja yhteistyötä koulujen kanssa

Palkitut tilat sijaitsevat eri puolilla Suomea, ja tuomariston mielestä onkin tärkeätä ymmärtää paikallisuuden merkitys kestävässä ruokajärjestelmässä. Koulun tai päiväkodin ja tuottajien yhteistyöllä voidaan keksiä erilaisia tapoja tutustua paikalliseen ruoantuotantoon.

  • Oman alueen ruoantuotannon tuntemus ja sen merkityksen ymmärtäminen laaja-alaisesti rakentuu näissä kohtaamisissa. Ruokajärjestelmä on laaja ja moninainen kokonaisuus, ja me kaikki olemme osa sitä. Lasten ja nuorten ymmärrys omasta roolista ruokajärjestelmässä on ruokakasvatuksessa keskeistä.

Tuomaristo haluaa palkinnolla huomioida myös tuottajien roolia ja ääntä ruokakeskustelussa ja -kasvatuksessa.

  • On tärkeätä, että erilaiset näkökulmat pääsevät esille ja ruoantuotannosta voidaan keskustella rakentavasti ja erilaiset näkökannat huomioon ottaen. Ruokakeskustelu on kovin polarisoitunutta, ja vastakkainasettelua voidaan lieventää kuulemalla erilaisia toimijoita ja tutustumalla asioihin ja ilmiöihin omakohtaisesti. Aidoilla kohtaamisilla ja keskusteluilla voidaan lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan, toteaa tuomaristo.

Tuomaristoon kuului tänä vuonna yliopistonlehtori Sanna Talvia Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta, kasvatus- ja koulutusvastaava Bettina Lindfors Finland svenska 4H:sta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.

Voittajat kertovat työstään ja ajatuksistaan Ruokatiedon sivuilla julkaistussa artikkelissa ”Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille”. Se on vapaasti hyödynnettävissä, ja löytyy täältä: https://ruokatieto.fi/artikkelit/maatilavierailuja-virtuaalisesti-ja-livena-vuoden-ruokakasvattajat-avaavat-tilojensa-ovet-lapsille-ja-nuorille/

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, viestintäpäällikkö, Ruokatieto Yhdistys, puh. 050 502 0531

Palkitut Vuoden ruokakasvattajat:

Aino Lehvästö, Uusituvan tila, puh. 040 717 4903
Maria Pirttimaa, Pirttimaan tila, puh. 0400 346 701
Anna Länsisalmi-Keisala, Maalaisjärki-kanavat, puh. 050 503 3824

Vuoden ruokakasvattaja

Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Tunnustus myönnetään alan huippuosaajalle, joka on kehittänyt ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta aktiivisesti. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja, ja tänä vuonna ehdotuksia toivottiin erityisesti toimijasta, joka on edistänyt lasten ja nuorten tietoisuutta ruoan tuotannosta ja alkuperästä. Lue lisää: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/vuoden-ruokakasvattaja/

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun