Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Tiedote

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.

Suomalaiseen ruokakulttuuriin ei nosteta juurikaan syömisen ja ruoan sosiaalisuutta tai tottumusta ja ruokailutapoja, toisin kuin ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä. Sen sijaan suomalaista ruokakulttuuria kuvaavat suomalaisten mielestä jo aiemmin mainittujen tekijöiden lisäksi valmiit ja puolivalmiit ruoat sekä kansainvälisyys.

Muutoksia kymmenessä vuodessa

Nyt toteutettu tutkimus on toisinto kymmenen vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Uusina aihealueina suomalaista ruokakulttuuria koskevissa vastauksissa nousevat kasvispainotteisuus sekä fleksaus ja ruokasuositukset, joista keskustelu kävikin tutkimuksen tekohetkellä yhä kuumana. Myös erilaiset harmitukset ovat nostaneet päätään edelliseen tutkimukseen verrattuna. 

Ruokakulttuuri koostuu perinteistä, raaka-aineista ja tavoista

Ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä sisältyy suomalaisten mielissä erityisesti perinteet, erilaiset raaka-aineet sekä tavat ja tottumukset. Vastauksissa mainitaan usein myös raaka-aineiden paikallisuus tai kotimaisuus, ruoan sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet sekä valmistustavat ja ruokalajit. Uutta sisältöä ruokakulttuuri-sanalle on tullut ennen kaikkea paikallisuudesta, ylipäätään tuotannosta sekä eettisyydestä.

Suomalaisen ruokakulttuurin sisältöä alettiin toden teolla pohtia noin parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin suomalaisten mielikuvat suomalaisesta nykypäivän ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleisesti olivat toisistaan hyvinkin poikkeavat. Selviä eroja on yhä, mutta ei enää yhtä paljon.

  • Erityisen mukava on huomata se, että suomalaisuus on hiipinyt ruokakulttuuriin ilmiönä. Tämä kertonee siitä, että suomalaiset ovat alkaneet nähdä oman maan ruokakulttuurin olemassaolon aiempaa selkeämmin, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen kehityspäällikkö Minna Asunmaa.

Suomalainen ruokakulttuuri on elinvoimainen ja moninainen

Kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva Helsingin yliopistosta pitää kiinnostavana, että suomalaiset pohtivat ruokakulttuuria yleensä ja suomalaista ruokakulttuuria osin eri näkökulmista.

  • Kun puhutaan siitä, mistä asioista ruokakulttuuri ylipäätään koostuu, ihmiset nostavat esiin muun muassa erilaiset tavat, tottumukset, perinteet, raaka-aineet ja syömisen sosiaalisuuden. Pohdinta on tällöin osin abstraktimpaa kuin pohdittaessa suomalaista ruokakulttuuria, johon liittyen esiin nostetaan myös ruokakeskustelussa ajankohtaisia ja konkreettisia ilmiöitä, joiden nähdään muuttavan ruokakulttuuria ja perinteitä. Näitä ovat esimerkiksi kasvissyönti, uudet ravitsemussuositukset, valmisruokien yleistyminen tai kansainvälistyminen. Näkökulmasta riippuen muutoksia voidaan pitää tervetulleina tai niihin voidaan suhtautua kriittisesti, Niva toteaa.

Nivan mielestä tutkimus kertoo kiinnostavalla tavalla myös siitä, että suomalaiset liittävät suomalaiseen ruokakulttuuriin todella monenlaisia asioita. Se kertoo elinvoimaisesta ja moninaisesta ruokakulttuurista, jossa perinteet ja uudet ilmiöt elävät rinnan ja usein myös toisiaan muokaten.

Lisätietoja:

Minna Asunmaa, minna.asunmaa@ruokatieto.fi, puh. 040 410 5270

Mari Niva, mari.niva@helsinki.fi, puh. 029 412 0916

Tutkimuksen toteutti Ruokatieto Yhdistyksen toimeksiannosta Kantar Agri Oy. Vastaajina oli yhteensä 1086 suomalaista (pl. Ahvenanmaa). Aineisto jaettiin kahteen väestöä edustavaan ryhmään: toiselta kysyttiin, mistä eri asioista ja ilmiöistä ruokakulttuuri vastaajan mielestä koostuu ja toiselta kysyttiin sama kysymys liittyen suomalaiseen ruokakulttuuriin nykyään. Molempiin kysymyksiin vastattiin avoimilla vastauksilla, omin sanoin. Ei osaa sanoa -vastausten osuus on normaalia tasoa.  Tiedot koottiin GallupKanavalla, joka on omnibus-tutkimus ja osa internetavusteista vastaajapaneelia. Tiedot kerättiin 24.-29.1.2025.

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

Siirry takaisin sivun alkuun