Ruokavisa 2021 on nyt käynnissä – tule mukaan!

Tiedote

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoululaiset oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden tulee vastata visaan 14.4.2021 mennessä osallistuakseen valtakunnalliseen osaamiskilpailuun.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu valtakunnallinen osaamiskilpailu, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Tänä vuonna oppilaat perehtyvät ruuan reittiin erityisesti kaupan ja kuluttajan näkökulmista. 

Ruokavisassa yhdistyvät suositut ruokakasvatuskonseptit 

Ruokatiedon menestyksekäs ruokakasvatuskonsepti Ruokavisa on innostava ja pelillistämistä hyödyntävä opetuskokonaisuus, jossa erilaiset oppijat on huomioitu monipuolisesti. Tämän vuoden opetuskokonaisuudessa yhdistyvät kaksi Ruokatiedon suosituinta ruokakasvatuskonseptia: Ruokavisa ja Retki kauppaan. 

Ruokavisa -opetuskokonaisuus koostuu kolmesta osasta: opetusmateriaalista, nettipeli Ruokavisasta sekä loppukilpailusta. Ruokavisa -nettipelissä oppilaat pääsevät testaamaan opittua, ja pelin tuloksia voi käyttää osana arviointia. Oppimateriaali perustuu aina opetussuunnitelmaan ja kansallisiin ravitsemussuosituksiin. 

Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuus on ideoitu yhdessä S-ryhmän kanssa, mutta visan sisällöstä ja pedagogisesta suunnittelusta vastaa Ruokatieto Yhdistys ry:n ruokakasvatusasiantuntijat. 

Tavoitteena kestävä ruoka-arki ja vastuullinen kuluttaminen 

Kyky suunnitella ja toteuttaa kodin ruoka-arkea on tullut pandemia-aikana entistä tärkeämmäksi ja siksi sen harjoitteluun tulee ohjata jo yläkouluikäisenä. Ruokavisa 2021 –opetuskokonaisuus vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla oppilaalle mahdollisuuksia suunnitella kestävää ruoka-arkea ja tutustua vastuulliseen kuluttamiseen. 

Ruoka-arkea ja fiksua kuluttamista lähestytään Ruokavisassa kaupan ja kuluttajan näkökulmista. Opetusmateriaali tutustuttaa nuoret ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan toimintaan. Painopiste on tänä vuonna  ruuan verkkokaupassa, sillä se mahdollistaa opetustyön toteutumisen myös etäopetustilanteessa.  

Tule mukaan uudistuneeseen Ruokavisaan! 

Uudistunut visasivu on nyt avattu käyttöön! Opettajan tulee rekisteröityä visan käyttäjäksi visasivustolla ilmoittaakseen oppilaansa mukaan kilpailuun. Oppilasryhmillä on mahdollisuus päästä mukaan loppukilpailuun pelaamalla Ruokavisa läpi 3.3.–14.4.2021 välisenä aikana. Ruokavisa on avoimesti käytettävissä myös kilpailuajan jälkeen.  

Ruokatieto kutsuu kilpailuaikana visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät kilpailemaan palkinnosta. Nämä oppilasryhmät toteuttavat loppukilpailua varten ennakkotehtävän, jonka he pääsevät esittelemään ruoka-alan asiantuntijoista koostuvalle raadille virtuaalisessa loppukilpailutapahtumassa toukokuussa 2021. 

 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruuan reittiin pellolta pöytään. Ruuan reitti jakautuu kolmeen vaiheeseen: alkutuotantoon, elintarviketeollisuuteen ja ruuan jälleenmyyntiin. Opetuskokonaisuuden sisällön painopiste vaihtelee vuosittain ruuan reitin eri vaiheiden välillä.  

Ruokavisa on koulujen keskuudessa vahva ruokakasvatusbrändi. Viimeisimpään Ruokavisaan ilmoittautui huikeat 94 opettajaa ja alkueriin osallistui n. 3000 oppilasta ympäri Suomen. 
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt 
 
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039 
(Kuvituskuvia Ruokavisan loppukilpailusta saatavilla pyydettäessä.)

Hanna Leppäniemi 
viestintäpäällikkö 
SOK Media 
hanna.leppaniemi(at)sok.fi 
p. +358 10 768 0534 

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.  

Seuraa Ruokavisaa somessa! www.facebook.com/Ruokatieto.fi  www.twitter.com/Ruokatieto 
#ruokavisa 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

Siirry takaisin sivun alkuun