Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia merkityksiä, ymmärtämään ruuan reittejä pellolta pöytään sekä herättämään keskustelua ruuan eettisistä vaikutuksista. Se auttaa ymmärtämään kuluttajuuteen liittyvää vastuuta ja mahdollisuuksia sekä löytämään ruokailon.
Ruokatietoa -osio kertoo ruokaketjun toiminnasta, avaa kotimaisen ruoan tuotantoa, kokoaa ruoka-alan tilastot yhteen ja kuvaa ruokakulttuurimme kehitystä ja ominaispiirteitä. Artikkelit tarjoavat kiinnostavia ja ajankohtaisia näkökumia ruokaan, sen tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen.
Hyvää Suomesta -järjestelmä on laaja toiminnallinen kokonaisuus käyttökriteereistä, tarkastuksista, tietojen ylläpidosta ja viestinnästä, sekä ennen kaikkea merkkiä käyttävien yritysten reseptiikasta ja tuotannosta.
Tervetuloa oppimaan ruoasta ja sen reitistä pellolta pöytään! Näiltä sivuilta löydät kaikki ruokakasvatukseen liittyvät materiaalimme.
Ruuan reitti on alakoululaisille suunnattu opetuskokonaisuus, joka tutustuttaa ruoan matkaan pellolta pöytään.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa perehdytään ruokaketjun toimintaan ja vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla.
Retki kauppaan -opetuskokonaisuus vie alakoulun oppilaat opettajan johdolla lähimarkettiin oppimaan kaupasta ja ruokaketjusta.
Studiehelheten Utflykt till butiken tar eleverna under ledning av läraren med till närbutiken för att lära sig om butiken och livsmedelskedjan.
Hauska mobiilisovellus yläkoululaisille, jonka avulla tutustutaan ruoan matkaan alkutuotannosta kuluttajan lautaselle.
Ruokatieto palkitsee vuosittain ruokakasvatuksen saralla ansioituneen toimijan.
Opetusmateriaaleja, vinkkejä ja ideoita opetuksen tueksi.
Lupa kokata –aineiston tavoitteena on edistää elintarvikehygienian osaamista erityisesti peruskoululaisten ja lukiolaisten keskuudessa. Materiaali sopii myös hygieniapassin suorittamiseen valmistautumiseen.
Molemmat palkitut korostavat tieteellisen tiedon ja faktojen merkitystä rakentavan ruokakeskustelun lähtökohtana. Tämän lisäksi tarvitaan uteliaisuutta ja aidon kohtaamisen halua sekä kykyä kuunnella ja huomioida ihmisten erilaiset mieltymykset ja arvot.
Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, verkkopeli Ruokavisasta ja loppukilpailusta, johon pääsevät mukaan Ruokavisassa parhaiten menestyneet joukkueet.
Ruokavisan oppimateriaalia ja nettipelejä voi käyttää opetuksessa myös visa-ajan ulkopuolella.
Kuluttaja tekee ruokavalintoja ja ratkaisuja muun muassa ravitsemukseen, arvoihin tai ympäristönäkökulmiin liittyen. Tästä osiosta löydät tietoa ja vinkkejä vastuullisiin ja hyvinvointia edistäviin valintoihin.
Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Tutustu näillä sivuilla omaleimaiseen ruokakulttuurimme.
Tietohaarukka-julkaisu on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa ruoantuotantoa ja -kulutusta koskevat luvut yksiin kansiin.
Tutustu suomalaiseen ruoka-alaan pintaa syvemmältä. Millainen on eri tuoteryhmien reitti läpi ruokaketjun ja millaista osaamista siihen kytkeytyy?
Ruuan reitti kertoo mistä ruoka tulee. Varhaiskasvatukseen ja alakouluihin sopiva materiaali kertoo kasvisten, lihan, viljan, maidon, kalan ja kananmunien reitistä pellolta pöytään julistein ja videoin.