Pohjolan luonto tarjoaa suomalaisille monenlaisia terveellisiä luonnontuotteita, joihin kuuluvat muun muassa marjat, sienet ja villiyrtit. Myös perinteiset kotimaiset superfoodit, kuten esimerkiksi mahla, pakuri ja pula-ajoista tuttu pettu, ovat alkaneet kiinnostaa nykypäivän kuluttajia. Suomalaisilla puhtailla luonnontuotteilla on hyvä maine ja kasvavaa kysyntää myös maailmalla.

Villiyrttien keräily eli hortoilu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan jopa nuorten keskuudessa. Villiyrtit ovat löytäneet tiensä kotikeittiöiden lisäksi yhä useamman ravintolan ruokalistoille, mikä kertoo siitä, että villin luonnon hyödyntäminen on palannut takaisin suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen. 

Luonnontuotteet -sivuilla käytetyt lähteet:

Arktiset Aromit: https://www.arktisetaromit.fi/, https://www.arktisetaromit.fi/fi/sienet/, https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/
Aineeton kultturiperintö, Sienestys: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Sienestys
Luonnontuotteiden vientivalmiuksien ja matkailukytkennän tehostaminen III -hanke 2018–2020: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2017-AK-145373.pdf
Maa- ja metsätalousministeriö, Luonnontuotteet: https://mmm.fi/luonnontuotteet
Salo, K. 1994. Marjat, sienet, yrttikasvit ja palleroporonjäkälä. Julkaisussa: Tapion taskukirja. s. 298-308.
Työ- ja elinkeinoministeriö, Luonnontuotealan näkymät: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164207/Luonnontuotealan_nakymat_kevat_2022_08062022.pdf
 

 

Siirry takaisin sivun alkuun